Üniversitede TOKİ kararı!

0
3458
Üniversitede TOKİ kararı!

Karaman Mimarlar Odası yazılı açıklama yaparak üniversite içerisinde toplu konut istemediklerini  belirtti. Çevre ve Şehircilik bakanlığı kurumların olumsuz raporlarına rağmen imar plan paftalarını onayladı. İtiraz edilen onay için hukuki  süreç başladı.

Mimarlar odasından yapılan yazılı açıklamada; “Karaman'da bulunan Üniversite içerisine sadece Üniversite Çalışanlarına (Akademik  ve idari personel)  yönelik ‘Toplu Konut Alanı’ yapılması amacıyla; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi alanı içerisindeki 44.000 m2’lik alanın Toplu Konut alanına çevrilmesi suretiyle üniversite tarafından hazırlatılan imar planı değişikliği 04/11/2019 tarih ve 308 sayılı meclis kararı ile oy birliğiyle reddedildi. Teklifin red gerekçeleri; yönetmelik ve kanunlara aykırılıklar, Toplu Konut olarak planlanan alana taşıt giriş çıkışının hastane köprülü kavşağına çok yakın olduğu ve bu köprülü kavşağın mevcutta çok yoğun olduğu, toplu konut yapılması durumunda yoğunluğun daha da artacağı, eğitim alanı içinde konut yapılmasının uygun olmadığı ve üniversite siluetinin Toplu Konut yapılmasıyla birlikte bozulacağı düşünüldüğünden oy birliğiyle reddedildi.

Üniversite bu Toplu Konut alanına yönelik hazırlattığı plan değişikliği ile eş zamanlarda (Ocak ayı ve önceki meclislerde), ayrıca toplamda 69.000 m2’lik ağaçlandırılacak alanın; üniversitede yeterli alanın olmadığını sebep göstererek bedelsiz tahsisini de istedi. Son olarak Şubat 2020 meclisinde ağaçlandırılacak alan 15 yıllığına bedelsiz olarak KMÜ’ye tahsis eedildi.

Üniversitesi’nin, üniversite içerisinde eğitim için yeterli alanın olmadığını belirterek belediyeden bedelsiz arsa tahsisi istemesi ve ardından üniversiteye ait olan 44.000 m²’lik alanı eğitim alanı olarak kullanmayıp, toplu konut alanına çevrilmesini talep etmesi ayrı bir çelişki  oluşturdu.

Üniversite tarafından hazırlanan plan değişikliğinin; Karaman Belediye Meclisince oy birliği ile reddedilmesine rağmen; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu alanda planlamayı yapmak için Karaman Belediyesi; Su ve Kanalizasyon, Ulaşım Hizmetleri ve İmar ve Şehircilik Müdürlüklerinden görüş istemiştir. Su ve  Kanalizasyon Müdürlüğü, üniversite içinde Toplu Konut Alanı olarak planlanan bölgenin altından ana hat geçtiği gerekçesiyle, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ise planlama ile getirilen nüfus ve taşıt artışı ile birlikte köprülü kavşakta oluşması muhtemel trafik problemlerinden dolayı olumsuz görüş bildirmiştir. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü de meclis kararında belirtilen;3194 Sayılı İmar Kanununa tamamıyla aykırı olan planlamaya olumsuz görüş bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan plan değişikliği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi içerisinden toplu konut yapılması amacıyla ayrılan yaklaşık 44.000 m2’lik alanda planlama ile belirlenen emsale göre 250-300 konutluk bir yoğunluk oluşmaktadır. Oluşan bu nüfus ve taşıt yoğunluğa rağmen bu konutlara 10 metre genişliğinde, hem giriş hem de çıkışı sağlayacak çıkmaz bir yolla ulaşımın sağlanmaya çalışılmasının da büyük bir problem oluşturacağı öngörülmektedir. 

Ayrıca 3194 Sayılı İmar Kanunda; nüfus yoğunluğunu arttıran imar planı değişikliklerinde artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik alt yapı ihtiyacının mevcut sosyal donatı alanlarından karşılanamayacağı ve bölgesinden standartlara uygun olarak ayrılması gerektiği açık ve net olarak ifade edilmektedir. Buna rağmen hazırlanan imar planı değişikliğinde artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal alt yapı alanlarının (Eğitim Tesisi Alanı, Sağlık Tesisi Alan, Yeşil Alanlar, Otopark Alanları vs)  karşılanmadığı görülmüştür.

Ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin plan yapımına dair gerekçesi sadece akademik ve idari personellerin konut ihtiyacını karşılamak olsa da konutların idari ve akademik personele satış işlemlerinde herhangi bir şerh olmadığı durumda (akademik ve idari personeller dışındakileri satılamaz, kiralanamaz vs.)  bahsedilen gerekçenin hükmünü yitireceği düşünülmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kurum görüşlerini dikkate almayıp planlamayı yapmış ve 1/5000 Nazım İmar Planı ve 1/1000’ lik Uygulama İmar Plan paftaları onaylanarak askıya çıkartılmıştır. Askı süresi içinde Karaman Belediyesince planlara  itiraz edilmiştir. 

Mimarlar Odası Karaman Temsilciliği olarak bu süreçteki hukuki işlemlerin takipçisi olacağız. Kamuoyuna saygı ile duyurulur ifadelerine yer verildi.
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz