Mucize İlaç Yalanını Deşifre Ediyoruz

0
Mucize İlaç Yalanını Deşifre Ediyoruz

Yerel basında yer alan ve Toroslarda yetişen endemik bir bitkiden yapıldığı iddia edilen ağrı kesici jel ile ilgili Prof.Dr. Haydar Öztaş'dan açıklama geldi.
BURLUMBUŞ (Ornithagalum lenceolatum-Ermenek)
Prof.Dr.Haydar Öztaş, Prof.Dr.Fulya Öztaş
"Ztaş"
 
Akyıldız olarak ta bilinen ve baharda karların erimesinden hemen sonra topraktan çıkmaya başlayan Orta Toroslara ait endemik bir bitki olan Ornithagalum lenceolatum(Burlumbuş)  bitkisinden hazırlanan ilaçların ve jellerin bugünlerde mucizevi, bir ilaç olarak bazı basın kuruluşlarında halkımıza lanse edildiği görülmektedir.
Karaman-Sarıveliler-Göktepe Belediyesi’nin bu bitkinin ekstraktlarından hazırlanan bazı solüsyonların ve jellerin eklem ağrılarından müzdarip bir kısım hastalar için şiddetle önerdiği yazılmaktadır. Göktepe Belediyesi konu ile herhangi bir ilgisinin olmadığını açıklamıştır.
Hal böyle iken, bölgedeki bitkilerle ilgili amatör olarak çalışan  bilim insanları olarak bitkinin özelliklerini kısaca inceledik ve burada  halkımızı aydınlatmak adına bitkinin biyolojik ve tıbbi özelliklerini kısaca özetleyeceğiz.
Bitkinin Latince isimi: OENITHAGALUM LENCROLATUM olarak bilinmektedir. İngiltere kökenli bazı bitki yetiştiricileri tarafından ERMENEK AKYILDIZI olarak üretilerek tanesi 4.5 Sterlinden (yaklaşık 30 TL.) Dünya genelinde pazarlanmaktadır.
Bitkinin biyoaktif maddelerinin yapılan bilimsel çalışmalara ve geleneksel tıbbi uygulamalara göre; KARACİĞER HASTALIKLARINA, ÖKSÜRÜĞE, ÖDEME, BÖBREK YETERSİZLİĞİNE, DİABETE, SAFRA KESESİ TIKANIKLIKLARINA, DAMAR HASTALIKLARINA, KALP ATIŞI DÜZENSİZLİKLERİNE, KALP SPAZMINA, BAĞIRSAKLARIN PERİSTALTİK HAREKETLERİNİN ARTIRLMASINA, HAYVANLARDAKİ AÇIK YARALARIN İYİLEŞMESİNE iyi geldiği bilinmektedir.
TIBBİ OLARAK BİYOAKTİD MADDLERİ: CARDENOLİDES: E.G. SARMENTOLOSİDE OLUP, BU MADDELERİN ÖZELLİKLE KALP HASTALIKLARI İÇİN İYİ GELDİĞİ BİLİNMEKTEEDİR.
ANCAK; Yerel basında ve  bu bitkiden ilaç üreterek satanların belirttiği gibi HİÇ BİR TIBBİ ÇALIŞMA OLDUKÇA KISA ZAMAN DİLİMİNDE EKLEM RAHATSIZLIKLARINI BU BİTKİ EKSTRAKTLARININ TEDAVİ ETTİĞİNİ YAZMAMAKTADIR.
Basında belirtildiği gibi “Dünyanın en güçlü ağrı kesici jeli değildir. Burlumbuş otu jeli,  mucizevi bir ilaç değildir”
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BİTKİNİN SOĞANLARININ KISMEN ZEHİRLİ OLABİLECEĞİNİ, ALKALOİDLER İÇERMESİ NEDENİYLE BU ÖZELLİĞE SAHİP OLDUĞUNU, DERİ İLE TEMASINDA DA DERMATİTİSE SEBEP OLABİLECEĞİNİ BELİRTMEKTEDİR.
Bazı kaynaklarda geleneksel tıpta bir kısım kanserin tedavisi amacıyla kullanıldığını, kökü ruh halinin giderilmesi amacıyla kullanılabileceği belirtilmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz