LÜTFİ ELVAN CNNTÜRK''E KONUK OLDU

0
LÜTFİ ELVAN CNNTÜRK''E KONUK OLDU

Köşe yazarlarımızdan Hasan ŞİMŞEK, Sayın ELVAN’ın  iki saat kadar süren konuşmasının kısa bir özetini ve değerlendirmesini yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı hemşehrimiz Lütfi Elvan dün akşam CNNTÜRK’te  Hande Fırat’ın “Gece Görüşü “programında idi.
Programa çıkacağı iki gün önceden duyurusu yapılmıştı, kaçırdığımı sandım ama haberim oldu ve programı son kısımlarına kadar izledim. Mutlaka gözümden ve dikkatimden kaçırdığım hususlar olmuştur. Geçmişte de özellikle seçim dönemlerinde Sayın Elvan’ı mümkün olduğu kadar izlemeye çalışmıştım.
06.05.2021 tarihi akşamı Hande Fırat’ ve yanındaki gazetecilere “Ekonomideki Son Gelişmeleri “ değerlendirdi. Hazırlıklı gelmişti. Önce dünya genelinde ekonominin bir değerlendirmesini yaptı. Dünyada küresel bir daralma, tedarik zincirlerinde bir kopukluk olduğunu, ticaretin % 8,3 oranında küçüldüğünü söyledi.
Merkez Bankalarının parasal gelişmeye gittiğini, devletlerin borçlarının arttığını, küresel ölçekte sıkıntılar yaşandığını tüm dünyada 114 milyon insanın işsiz kaldığını,  söyledi.
Buradan yola çıkarak aynı olumsuzlukların ülkemizde de yaşandığını, 2,5 milyon kişinin işten çıkarıldığını, Kovit’in bu kadar büyük oranda tahribat yapacağını kimsenin önceden göremediğini, dünyada ve ülkemizde zor günler yaşandığını, özellikle aşı konusunda sıkıntılar olduğunu açık şekilde anlattı. Türkiye’nin 2021’de % 6 oranında büyüyeceğini, Kovit’in yaratmış olduğu riskler ve olumsuzluklar yanında dijital alanında bir gelişme olacağını, yazılım alanında yoğunlaşma olacağının altını çizdi.
Talep ve arzda sıkıntılar olduğunu, ürün çeşidi bakımından avantajımız olduğunu, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan ile Türkiye karşılaştırması yaparken bu konuda açığa düştüğünü, bu ülkelerle Türkiye’ nin karşılaştırması yapılarak bir kazanım sağalmanın doğru olmadığını,  tahvil ve faiz artışlarının iyiye gittiğini, Gelişmekte olan ülkelerde fon akışının durdurulduğunu, faiz artışı ile enflasyonu da artırıyor olduğumuzu açık yüreklilikle ifade etti.
Hakan Çelik’in “Ekonomik alanda ne yapıldı?” sorusuna karşılık olarak,
Sağlık alanında çok başarılı sınavalar verdiklerini, sistem sayesinde hızlı adım attıklarını, Kovit hastalarını zaman kaybetmeden hastanelere aldıklarını, Cumhurbaşkanımıza ve Sağlık Bakanımıza teşekkür etti.
KOVİT öncesine göre şimdi istihdamın daha iyi olduğunu, merkezi bütçeden ve fonlardan vatandaşlara 133,7 milyar destekte bulunduklarını anlattı.
Ülkemizin 2020’de 1,8 büyürken 2021’de % 6 büyüyeceklerini, AB ülkelerinde bu büyümenin % 4 olacağını tahmin ettiklerini,
Vaka sayısında artış azalırsa turizm gelirlerinin artacağını, ve cari açığa büyük katkı sağlayacağını anlattı.
Sağlıkta ve sanayi üretiminde başarılı olduklarını, emtia fiyatlarında büyük artışlar olduğunu, iç tasarrufların yatırımları karşılayamadığını, bu nedenle dış kaynaklara ihtiyaç olduğunu vatandaşların anlatacağı bir dille özgüveni yüksek bir duruşla anlattı. Kendi icraat alanına giren konuları çok rahat anlatırken, “ 128 milyar dolar nerede?” sorusunda kamuoyunun beklentisini karşılamakta zorlandı.
Dış borcumuzun olduğunu ama milli gelire göre çok düşük olduğunu,, enflasyon konusunda TUİK’e vatandaşların güvenmesi gerektiğini, gerçek enflasyonun % 30 olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını örnekler vererek anlattı.
Sonuç olarak Sayın ELVAN, Bütçe ve Plan Komisyonu Başkanlığından gelen bir rahatlıkla ekranı doldursa da, 128 milyar ve enflasyon oranı hakkında vatandaşları ikna ettiğini sanmıyorum. Şurası bir gerçek ki muhalif medya Sayın Bakan’a karşı son derece saygılı ve güven dolu ifadeler kullanıyor ve kullanmaya devam ediyor. Başkalarının günahlarını temizleme gayretine girerse ilerde hakketmediği  eleştiri okları kendisine de gelebilir.
Biz Sayın ELVAN’ın görevinde başarılı olmasını ve gelecekte de ülkeye hizmet edeceği beklentimizi saklı tutuyor ve içinde bulunduğumuz Ağrı Dağı kadar  ağır yükün altından kalkması için başarılı olmasını Allah’tan niyaz ederiz. 07.05.2021 Hasan ŞİMŞEK

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz