“KURTULUŞ SAVAŞINDA VE SALNAMELERDE ERMENEK” KİTABI YAYIMLANDI

0
“KURTULUŞ SAVAŞINDA VE SALNAMELERDE ERMENEK” KİTABI YAYIMLANDI

“KURTULUŞ SAVAŞINDA VE SALNAMELERDE ERMENEK” KİTABI YAYIMLANDI
Sitemiz yazarlarından Mükremin Kızılca’nın beklenen eseri çıktı.
“Kurtuluş Savaşında ve Salnamelerde Ermenek” adlı kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Kurtuluş savaşı sırasında Ermenekli Hüseyin Ağa merhumun 100 yıl önce tuttuğu günlüklerin bugünün diline çevirisi yer alıyor.
İkinci bölümde ise Osmanlı döneminde yayımlanan Konya ve Adana salnamelerinde Ermenek ve bölgesi hakkındaki bilgilerin birebir sadeleştirilmesine yer verilmiştir.
Keskin Color matbaasında basılan eser inşallah, 3-4-5 Eylülde gerçekleşecek Ermenek 25. Sıla Festivalinde okuyucuyla buluşacaktır.
TOBB Üniversitesi mütevelli heyetinden sayın Prof. Dr. Tahsin Kesici kitaba yazdığı takrizde şöyle demektedir:
 Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesince 2018 yılında Ermenek Araştırmaları toplantısında yapılan sunumlardan biri Ermenek’te yaşanmış olan 1919 olayları ile ilgiliydi. Sunumu yapan kişi kaynak bulamadığını belirtmişti. Ben de bu kitapta belirttiğim bilgileri açıklamak üzere söz aldım. Babaannemin yaşadıklarını anlatırken oturumu yöneten sözümü kesmek istedi. Ben de burada anlattıklarım kaynaktır, diyerek devam ettim. Eğer bu kitap o zaman basılmış olsa idi mükemmel bir kaynak olurdu.
   Mükremin Kızılca önce 1909  – 1919 genel durumu açıkladıktan sonra Hüseyin Ağanın günlükte anlattıklarını günümüz Türkçesine aktarmıştır. Hüseyin Ağa, Remzi ve Mehmet Tüzün’ün babasıdır. Değerli insan Vacit Atalık’ın oğlu Dr. Alaettin Atalık aracılığı ile günlüğün Mükremin Kızılca gibi üretken bir yazara aktarılması çok isabetli bir iş olmuştur.
   Mükremin Kızılca günlüğü günümüz Türkçesine düz bir çeviri olarak ele almamıştır. Osmanlı İmparatorluğunun sonu ile Kurtuluş Savaşının başlangıcı ve devamı arasına ustalıkla yerleştirmiştir.
   Son bölümlerde de “Şahitlerin Şahitleri” başlığı altında olayları yaşayanların çocukları ve torunlarından alınan bilgiler eklenmiştir. Böylece kaynak genişlemiştir.”
Prof. Dr. Tahsin Kesici / Ankara / 16 – 06 – 2021

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz