Koş Derya Koş!

3
5826

1986 yılında Winston Groom tarafından aynı adla yayımlanan romandan esinlenerek çekilen, 1994 yapımı, baş rolünü Tom Hanks’in oynadığı ve En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı, En İyi Film Oscar'ı alan Forrest Gump, türkçe adıyla ‘Koş Forrest Koş’ filmi ülkemizde gerçek oldu.

Ancak bir farkla. 
Filmin kahramanı Forrest hiçbir amaç gütmeksizin sadece içinden geldiği için tüm ABD’yi baştan aşağı koşarak dolaşıyordu ama bizim ülkemizde Derya kızımız sadece içinden geldiği için değil hem birçok amacına ulaşmak için hem de biraz da zorunlu olarak koşuyor.

Derya Ateşli 20 yaşında ve Ermenek’in Yukarı Çağlar köyünde doğup büyümüş.
Köyünde okul olmadığından Ermenek’teki Fikret Ünlü Yatılı Bölge Okulu’na gitmiş.
Beşinci sınıfta Beden eğitimi Öğretmeni Bilge Ulu, Derya’daki koşu aşkı ve yeteneğini keşfetmiş.
İlçede bütün yarışmalarda birinci gelen Derya, yedinci sınıfa gelince öğretmeni ve okul yönetimi tarafından ‘senin artık daha iyi eğitilmen için buradan gitmen gerek’ diyerek kalan eğitimi için Karaman’a gönderilmiş.
Böylece lise yıllarında Karaman’da lisanslı atlet olarak koşmaya başlamış Derya.

Köyünde dalga konusu olmuş.
Annes ‘kalbin durur vaz geç’ demiş.
Babası ‘imkanımız yok’ demiş.
Ama Derya öğretmenlerini dinleyip koşmaya devam etmiş.

2017 yılında milli takıma girip 2000 metre su engelli dalında ilk uluslararası yarışmasında Belarus ve Ukraynalı atletlerin arkasından bronz madalyayı boynuna asmış.
2018 yılında 3000 metre engelli branşında yılın sporcusu seçilmiş.

Liseden sonra ABD’den sporcu bursu ile Üniversite hakkı kazanan Derya, kiraz ve elma toplayarak biriktirdiği 4.000 Tl. parasını Karaman’da ki bir dolandırıcıya kaptırınca pasaport ve vize işlemlerini karşılayacak parası kalmadığı için bu hayalini gerçekleştirememiş.
Gene de yılmamış Derya ve koşmaya devam etmiş.

Ardından tanıştığı yeni antrenörleri Semra Pekyılmaz ve Naime İşcan’nın yardımı ile seksenden fazla madalya, plaket ve onur ödülü alan Derya ‘spor iyi de gene de eğitim şart’ deyip Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne girmiş. 
Burada da rahat durmamış ve bir taraftan Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği okurken diğer taraftan da Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakülesi’ne devam edip, 20 yaşında her ikisinin de sonuna yaklaşmış Derya.

Ama milli atlet olmak, Üniversite de iki dal birden okumak ne yazık ki karın doyurmuyor bizim ülkemizde.
Şimdi Derya gene koşuyor.

Pandemi döneminde bir taraftan köyünde ailesinin işlerine yardım ederken diğer taraftan mevsimlik işçi olarak kiraz ya da elma toplamaya giderken, sabahları servis saati olan 06’dan bir saat önce kalkıp, koşmaya başlıyor, 15 kilometre koşup servise biniyor. Bir saat araba yolculuğundan sonra toplama alanına varıp akşama kadar milli takım forması ile meyve toplayıp, dönüşte 15 kilometre kala servisten inip evine koşarak geliyor.
Böylece, Derya hem antremanını yapmış hem de mevsimlik işçi olarak günlük 100 Tl. kazanarak olanakları çok kısıtlı ailesine yük olmamaya çalışıyor.

Derya bir film kahramanı gibi değil ama geleceğimizin kahramanı gibi koşuyor.
‘Koş Derya Koş’

3 YORUMLAR

  1. Maşaallah, başarılarının devamını dilerim.Ermenekli Madenciler ve ERÇEV bu kardeşimize yardımcısı olmalı bence. TaŞELinin dünya çapında ki gururlarından biri daha olabilir. Koş DERYA mız Koş Deryaları Aş inşaallah.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz