Karamanoğlu'nun Gücü "Şerafettin Güç"

Karamanoğlu'nun  Gücü "Şerafettin Güç"
Hayatın zaman ayarı yok! Bazen geç tanırsın.  Bazen Güç tanırsın! Tanımış olmaktan o kadar memnun kalırsın ki: Neden geç ve Güç tanıdım diye kendini sorgularsın. Karaman’ın göbeğinden çıkan güçlü biri var. Ama bazıları onun farkında değil. O Şerafettin Güç

Hayatını eğitim üzerine adamış, Atamız Nure Sofi’nin emanetine ve Ruhuna sahip çıkmış Avşar diyarının Mennan Kalesinin komutanı dır O. Ömrünü Karamanoğlu ve Türk tarihine adamış biri. Her şeyin farkında olan bir çaltı dikenidir O! Bazen sizi koruyandır, sizi anlatandır, ama siz farkında olamazsınız.Yüzüne bakınca Ahmet Yeseviyi Nure Sofi’yi,Yunus Emre’yi  görürsünüz.Gözlerine bakınca Çiçi Yagbuyu, Metehanı, Kürşadı, Bilge Kağanı görürsünüz.

""

ŞERAFETTİN GÜÇ KİMDİR?

Karaman 1953 doğumludur. İlk orta lise tahsilini Karaman’da yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde Fizik Kimya Biyoloji okudu. 1973 yılında Ankara’ya yerleşti. Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda görev yaptı. 1986 yılında ticaret hayatına başladı. PVC kapı ve pencere sistemleri üzerine araştırmalar yaptı. PVC doğrama optimasyon kesim programını bilgisayar ortamında geliştirdi. Türkiye’nin seçkin birçok PVC kapı ve pencere sistemi fabrikalarının AR-GE çalışmalarını ve danışmanlığını yaptı. 1997 yılında Ankara/Ostim Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde PVC doğrama atölyesini Tecnoplas firması ile birlikte açtı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na hibe etti. Aynı yıllar Ankara’da Sokak çocuklarını kendi atölyesinde meslek edindirip topluma kazandırma çalışmalarında bulundu. PVC doğramacılığının 3308 sayılı Mesleki Eğitim Yasası’na alınması için çaba gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Daire Başkanlığının 2002-2005 yılları arasında Türkiye genelinde başlatmış olduğu PVC Kapı ve Pencere Doğramacılığı Hizmetiçi Eğitim Kurslarında; kurs öğretim görevlisi olarak görevlendirildi ve ders müfredat programını yaptı. Adalet Bakanlığı bünyesinde açılan hükümlüleri meslek edindirme (Srap: Sosyal Risk Azaltma Projesi) projelerinde görev alarak; Ankara Kalecik-Antalya-Samsun-Bafra başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ceza infaz kurumu müdürlüklerine PVC doğrama atölyeleri kurdu ve danışmanlığını yaptı. Avrupa Birliği/İş-Kur Meslek edindirme projeleri yaptı ve uyguladı. UMEM’de (Uzmanlaştırılmış Meslek Eğitimi Merkezi) görev aldı. Yayınlar: “Karamanoğlu Atası NURE SOFİ” ISBN: 978-605-9912-90-7 “Karamanoğulları Kimliği” ISBN:978-605-9912-91-4 “Karamanoğulları Sürgünleri” ISBN: 978-605-9912-92-1 “Şikari’nin Dilinden Karamanoğulları Tarihi” ISBN: 978-605-9661-02-7 “Karamanoğulları Devrinde” ISBN: 978-605-9661-49-2 “PVC Kapı ve Pencere Sistemleri” ISBN: 111-1134-87-7 Makaleler: Winartproje, Windowmarket, Winworld,  Kapı Pencere ve Mimari Dergilerinde yayımlanmış makaleler. Bu makaleler İngilizce-Rusça-Arapça ve Farsça olarak yayımlandı. Ürünler: PVC Doğrama Kesim ve Yazılım Programı. Sektörün dergilerine makale yazma/eğitim danışmanlığı ve fotoğraf sanatıyla uğraşmaktadır. Karamanoğulları tarihine özel ilgisi nedeniyle eline geçen her bilgiyi değerlendirmiş ve araştırmıştır. Taşeli şive sözlüğü yapma gayretindedir. Eski Türkçe bilmektedir. Emekli, iki çocuk babasıdır. Ana tarafı Ermenek/Güneyyurt (Gargara) Omar Ağalar’dan. Babaanne tarafı aynı yöre olmakla beraber Balgusan Gıpıklar tarafındandır. İçi sevgi dolu ”Dağların verdiğini ağaların vermediğini”; Dadaloğlu’nun “Ferman padişahınsa, dağlar bizimdir!” dediğini öğrendikten sonra; İçel/Tarsus’dan Antalya/Korkuteli arasında kalan tüm Toros Dağlarını, Taşeli Platosu’nu adım adım gezdi. Konargöçer yörüklerimiz ile iç içe yaşayıp epeyce fotoğraf ve kelime sözcüğü arşivlemiştir.

Şu anda Güneyyurt Kasabasında Karamanoğlu Araştırma Merkezi Kurma çalışmalarına devam ediyor. Boş zamanlarında öğrencilere ücretsiz ders veriyor.Geçmişini merak edenler Şerafettin Güç’ü mutlaka tanımalı.

 

3 YORUMLAR

  1. Şerafettin Güç Hoca’ya çalışmalarında başarılar diler, yaptığı araştırmalarla, bizleri aydınlattığı için. teşekkür ederiz.

  2. Şerafettin Güç Hoca’ya; çalışmalarında başarılar diler, yaptığı araştırmalarla, bizleri aydınlattığı için. teşekkür ederiz.

  3. Şerafettin Güç Karamanoğlu’nu Yazıyor

    Geçmişi geleceğe taşımak hüner ister,
    Şerafettin Güç bunu söke söke yazıyor.
    Karaman tarihi de böyle bir pınar ister,
    Şerafettin Güç bunu aka aka yazıyor.

    Karamanoğlu için dağı taşı geziyor,
    Geçmişi bulmak için toprakları kazıyor;
    Kalıtlara gizlenmiş bulmacalar çözüyor,
    Taşlara göz nurunu döke döke yazıyor.

    Kitapları dört dilden günlerce okuyarak,
    Gerçeği ilmek ilmek özenle dokuyarak;
    Bilimsel söyleşerek, kürsüde şakıyarak,
    Yanlışın karşısına çıka çıka yazıyor.

    Dağlarda dolaşıyor Nure Sofu torunu,
    Birbirine bağlıyor geçmiş ile yarını.
    Özveriyle çalışıp, düşünmeden kârını,
    Bilim için güçlükler çeke çeke yazıyor.

    Taşeli (Kilikya) bölgesini adım adım dolaşıp,
    Karaman’dan Ermenek, Anamur’a ulaşıp;
    Gülnar örenlerinde toz toprağa bulaşıp,
    Mut’un kanyonlarında seke seke yazıyor.

    Geçmişten kalanları yerinde göre göre;
    Bilim için risklere bilerek gire gire;
    Karamanoğlu için ömrünü vere vere,
    Başını belalara soka soka yazıyor.

    Şerafettin Güç yazar, Nevzatlar okur O’nu,
    Marifet iltifata tabidir bilir bunu.
    Karaman’ı sevmektir bu işte asıl konu,
    Sevgiyi kitaplara eke eke yazıyor.

    Halk Ozanı Karamanlı Nevzat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram