KABIZLIKTA BESLENME

KABIZLIKTA BESLENME

Kabızlık için etkili çözüm dengeli beslenme ile mümkündür. Sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenme barsak hareketliliğini arttırır ve kabızlığı engeller. Ancak, beslenme kadar önemli olan diğer bir durum ise hareketli yaşamdır. Düzenli aktivite, sağlıklı beslenme ile bir arada olursa kabızlığın en önemli sebepleri ortadan kalkmış olur.
Tüm bunlara rağmen bilhassa stres ve depresyon kaynaklı kabızlık günümüzde ciddi bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan stres kaynaklı kabızlık için (Spastik kolon) kalıcı çözüm tüm bunlara ilaveten yatıştırıcı besin tüketimidir. Bu yapılmadan bu problem kalıcı şekilde ortadan kaldırılamaz.
Ayrıca barsak florasındaki zararlı bakteriler hem kabızlığa yol açmakta ve hem de bir çok ciddi hastalık için zemin oluşturmaktadır. Bu sebeple probiyotik özellikli doğal besin tüketimi çok önemlidir.
Bunların yanı sıra bitkisel ürünlerden de istifade etmek mümkündür. Bunlardan biri olan sinameki bitkisinin yaprak ve meyveleri antrasen türevleri taşımaktadır. Bundan dolayı da sinameki kalın bağırsakta müshil olarak etkili olabilmektedir. Rezene, yapısındaki esansiyel yağlar, anetol, estragol gibi bileşikler dolayısı ile spazm çözücü, diüretik ve laksatif aktivitelere sahiptir. Sinirli ot tohumu, fiberce zengindir. Bağırsakta su çekerek önemli ölçüde şişer ve barsak hareketliliğini arttırır. Bu bakımdan bazı diyet bileşenlerinin sindirimi ve emilimini ciddi ölçüde geciktirir. Barsak muhtevasının yumuşaması ve motilite artışı sebebiyle kabızlığı giderir. Yulaf unu da fiberce zengin bir gıdadır. Bundan dolayı barsakta şişer ve barsak hareketliliğini arttırır. Bitkisel bileşenler yapılarındaki barsak motilitesini aktive edici bileşenler dolayısı ile kronik kabızlığa karşı düzenleyici olarak kullanılır.
Sonuç olarak, lifli besin tüketimi, hareketli yaşam ve dengeli beslenme yanı sıra bitkisel ürünler, probiyotik özellikli besinler ve yatıştırıcı potansiyeli olan bitki özleri bu konuda ciddi çözüm imkanları oluşturabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram