Evliya Çelebi Fariske'de

EVLİYA ÇELEBİ FARİSKE’DE (GÖKTEPE-SARIVELİLER)

Fariske Büğlü Baba Sultan Tekkesi

Büğlü Baba Sultan kerameti şifalı çamur

İki vilayetin ortak olduğu Fariske köyü ve Kalesi

Lamuran – Lamos (Esentepe) Köyü 

 

Evliya Çelebinin Antalya tarafından Ermenek bölgesine daha doğrusu Karaman’a ayak bastığı yer şimdi Sarıveliler ilçesine bağlı belde olan Fariske’dir (Göktepe).

Seyyahımızın anlatımlarını sadeleştirerek tamamen ve aynen paylaşıyorum.

“FARSİKE KÖYÜ

200 ev olup üzerleri toprak damdır. Müslüman köyüdür.

Silifke ve Karaman hududundadır. İki ilin sınırı Fariskedir. Köyün yarısı Silifke, yarısı da Karaman paşasına bağlı güherçile (barut yapımında kullanılan beyaz bir maden) reayasıdır.

Fariske’de akan dere Fariske yaylalarından gelip Başköy (Başyayla) deresiyle birleşerek Silifke sancağında Kıbrıs iskelesi olan Köserelik limanı yakınından Akdeniz’e karışır.

Fariske bahçelerine can veren hayat suyu bu nehirdir.

BÜĞLÜ BABA SULTAN

Büklü baba sultan karaman oğullarındandır. Tacını tahtını ve bütün varlığını terk ederek Fariskede avlanırken hazreti Hızır aleyhiseselama rast gelince Allahtan başka her şeyden alakasını keserek bu yeryüzü cenneti Fariskede 70 sene ömür sürer.

Kabri Fariske’dedir ve büyük bir ziyaret yeridir. Nur dolu kabrine yakın bir yerden yağlı bir çamur çıkmıştır.

Ziyaretine kaç kişi gelirse bu çamurun yanına vardıklarında ziyaretçi sayısı kadar çamurun üzerinde kabarcıklar oluşur.

Büklü Baba Sultanın mezarı yanındaki bu çamur: frengi, tuzlu balgam, temreği, yara ve berelere sürüldüğünde Allah’ın izniyle şifa bulurlar. Üzerine sürülen yara, bere ve termiğiler inci gibi tertemiz olur. Bu çamurdan sürünenlerin yüz rengi güleç ve ay gibi aydınlık olur.

Yılda bir kere bu Fariske’de Büklü Baba Sultan çamuru için büyük toplanma olur ve bütün çevre illere bu çamurdan götürürler.

Ama önemli olan Fariske’de sürmektir.

Büklü Baba Sultan bahçeler ve güller arasında küçük bir tekkedir, burada Bektaşi tarikatından birkaç can bulunmaktadır. Himmetleri hazır ve nazar eder olsun.

Bazı inkârcılar bu toprağa insanların kalabalıklar halinde basmasıyla ayaklarının ağırlığından yerden çamur çıkar derler. O zaman diğer basılan yerlerden neden çıkmıyor? Bu çamurun sadece mezarın yanından çıkması mahza bir keramet değil midir? Ve bütün kitaplarda “Evliyanın kerameti haktır” yazmıyor mu?

Bu sağlam itikadımızla ziyaretimizi yaptıktan sonra Fariske suyunu geçerek karşı tarafta yüksek dağın eteklerinde bir tepede görünen Fariske kalesine vardık.

FARİSKE KALESİ

Yalçın bir kaya üzerinde yuvarlak şekilde küçük bir kaledir. Kıbleye bakan bir kapısı vardır. Dört tarafı gayya kuyularıyla çevrilidir. İçinde birkaç yoksul oturmaktadır, kale komutanı ve askeri yoktur.

Fariske kalesini geçip doğuya bir saat ötede Lamuran (Lemos – Esentepe) köyüne vardık.

LAMURAN – LAMOS (ESENTEPE) KÖYÜ

50 haneli Müslüman köyüdür. Buradan da Lamor belini aştıktan sonra doğuya doğru bir saat mesafede Gargara köyüne ulaştık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram