Ermenek'in Kuzey Yaylaları ve Kamış Boğazı

ERMENEK’İN KUZEY YAYLALARI VE KAMIŞ BOĞAZI
Ermenek’in kuzey yaylaları Karaman ve Mut sınırı olan Yellibel ile Hadim sınırı olan Altıntaş, Dedeli ve Dikenliye kadar uzanır.
Bu yaylalar arasında kanyonlar içeren üç önemli boğaz vardır:
1- Kamış Boğazı: Ermenek’i fetheden Karaman oğlunun babaları Nure Sofi atamızın obalarıyla 13. yüz yılda ilk yerleştikleri yerdir, şöyle ki:
Nure Sofi Moğol istilası sonrası yurtlarını terk ederek Azerbaycan Şirvan taraflarına gelmiştir. Bir kısmı burada kalmış, büyük çoğunluğu Anadolu’ya geçmiştir. Selçuklu Sultanı 1.Alaeddin Keykubad, Karaman aşiretini, o zaman sınır boyu olan Ermenek bölgesinin ilk sulak vadisi olan Kamış Boğazına yerleştirmiştir. (1228)
2- Bük Boğazı, Tekeçatı Balkusan barajına vardıktan sonra sola dönülüyor ve Balkusan yoluna tırmanışa geçmeden Bent başından Bayram Hasanı merhumun balık havuzunun olduğu yola giriliyor. Bu boğaz Dedeli boğazının altından Altıntaş yaylasının kuzeyindeki Zille çayırı ve Kapı darısı mevkiinde son bulur, buradan ötesi Hadim Balcılar yaylasına doğru inişe geçer.
Bük boğazı, adeta Ihlara’yı andıran ve Dedeli boğazına değin 20 km kadar uzanan zümrüt gibi bir boğazdır. Bu boğazı ayrıca makale olarak ele alacağım, inşallah.
3- Kındam Boğazı: Ermenek’ten Balkusan’a gitmek için yola girdikten sonra Sultan alanını geçip Fığlayı aşağıya inince sağa, baraja doğru bir yol iner, bu yolu takip ederek barajdan sonra sola dönen Kamış Boğazı yoluna değil de sağa devam edip Kındam Çayırlığına yönelmemiz gerekiyor. Bu boğaz Çamlıca köyündeki Yer köprüye ulaşır, 12 km mesafedir.
Ermenek’in kuzey yaylaları
Kamış Boğazına Nasıl Gidilir?
Bir: Karamandan Ermenek’e Bucakkışla üzerinden giderken Yelli beli bozkırların üzerinden birkaç km geçince Yaren ini denilen bir yerde yol ikiye ayrılır: birisi sağa Balkusan köyüne uğrayan normal devlet yoludur, diğeriyse Ermenek Karaman arasında ilk yapılan eski yoldur ki sola döner ve Kamış Boğazına girer.
Kamış Boğazının bu taraftan beş km kadar sağlı sollu kısmına Muta bağlı Yukarı Köseler aşireti obaları kona-göçerler. Cuma ve beş vakit namazı kılabilecekleri bir de mescitleri vardır.
İki: Ermenek’ten Karamana giderken eski Fığla burnunu aşağıya inince Konuşan çeşmeye dönülen baraj tarafına sağa dönülür. Baraj çevresi bitince Kındam Boğazı yolu olan sağa değil, sola Aykadın suyunun geldiği tarafa dönmelisiniz, işte burası Kamış Boğazının da başladığı yerdir.
Halit Aksungur hocamızın “Ta aşağılardan Balkusan boğazının getirdiği nazlı dereyi Kındam boğazı bir gelin edası ile alıp götürmede.. Manzara güneş doğarken başka, batarken başka..” dediği dere aslında tek değil, iki deredir. Birisi Aykadın boğazından gelen Aykadın suyu diğeri de Dedeli boğazından 20 km sürüne sürüne ve etrafını yeşilin bütün tonlarıyla boyaya boyaya gelen Balkusan deresidir.
Tekeçatında son yıllarda inşa edilen Balkusan barajı anlattığım iki derenin suyuyla dolmakta ve üç boğaza girizgâh olmaktadır.  Kıble tarafında Kındam Boğazı, Kuzey tarafında Kamış Boğazı ve batı tarafında da Bük Bentbaşı Boğazı.
Ortalama 1800 ila 2500 rakımlı yükseltiler arasındaki bu boğazlarda meyvecilik hat safhada iken aralarda bulunan koyaklarda ise son derece kaliteli nohut ve buğday yetişmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram