Ermenek'li Aşık Hasan Tahsin

0
Ermenek'li Aşık Hasan Tahsin

Ermenek’te Müftü-zâdeler adıyla bilinen bir aileye mensup olan Hasan Tahsin (1878-1957), Berber Destanı ve Divlekname adlı manzumeleriyle, şöhret bulmuş bir halk şairidir. Hasan Tahsin, soyadı kanunundan sonra “Görgülü” soyadını almış olup bugüne kadar hakkında bir kaç makale dışında ilmî bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, Hasan Tahsin’e ait olduğunu tespit ettiğimiz, kataloglara girmemiş, 15 sayfadan müteşekkil “Manzûme-i Harb” adlı eserin tanıtılıp incelenmesi ve Arap harflerinden Latin alfabesine aktarımı yapılacaktır.  Eser, şahsî kütüphanemizde olup İzmir’deki bir sahaftan satın alınmak suretiyle temin edilmiştir.

  Seyyid-zâde Hasan Tahsin’in Manzûme-i Harb adlı eseri, beşer mısra halinde toplam 39 bendden oluşan, I. Dünya savaşı sürerken, kanaatimizce 1915-1916 tarihleri arasında kaleme alınmış, savaş ve kahramanlık konulu bir şiirdir. Manzume, anonim halk şiiri nazım biçimlerinden türkü formu ile 11’li hece ölçüsünde yazılmıştır. Osmanlı devletinin I. Dünya Harbi’ndeki durumunu sade ve samimi bir Türkçe ile dille getiren bu manzume, askerin ve halkın moralini yükseltmeyi amaçlayan, onları uyanışa davet eden bir metindir. Bu yazımızda, daha evvel kaynaklarda adı geçmemiş bu tarihî-edebî metnin gün yüzüne çıkarılması hedeflenmiş böylece Ermenekli Hasan Tahsin’e dair yapılacak olan yeni çalışmalara zemin hazırlanmıştır.

kaynak
 

  • ALTINTOP, Selim (2003).. “Maraşlı Mustafa Kâmil Efendi’nin Hayat ve Eserleri”, Manisa Celal Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1/2, ss. 1-16.
  • AYVA, Aziz (2013). “Ahilik, Esnaf Destanları ve Ermenekli Hasan Tahsin’in Berber Destanı”, Konya Kitabı XIV, Konya: Konya Ticaret Odası Yayınları, ss. 168-183.
  • DİLÇİN, Cem (2005). Örneklerle Türk Şiir Bilgisi, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • HUYUGÜZEL Ömer Faruk (2000). İzmir Fikir ve Sanat Adamları, Ankara Kültür Bakanlığı Yayınları. KARA, Süleyman (2004). “Ermenekli Hasan Rüştü’nün Hayatı ve Eserleri Üzerine Bir İnceleme”, Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Ege Üniversitesi.
  • ODABAŞI, A. Sefa (1998). “Ermenekli Hasan Tahsin Görgülü ve Berber Destanı”, Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi Kitabı, Konya: Konya Büyükşehir Belediyesi Yayınları, 1998.
  • SÜSLÜ, Memduh Yavuz (1937). Ermenekli Hasan Rüştü Hayatı ve Eserleri, Konya.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz