Ermenek Camileri

0

Ermenek'te Mutlaka Gezilmesi Gereken 7 Cami
Ermenek Camileri , Ermenek köklü geçmişiyle ve doğasıyla olduğu kadar, camileriyle de özel bir yer. Çoğu Karamanoğulları döneminden kalan bu camilerden her biri, Ermenek'e giden herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken birer tarihi eser konumunda.
1- Akça Mescit 
Akça Mescit Ermenek şehrindeki ilk Karamanoğlu yapısı. 1300-1301 yıllarında Hacı Ferruh adlı bir hayırsever tarafından yaptırıldı. Bugün ahşap minareli mescidin ahşap kapı kanatlar hala ayakta.
"Akca
Cami'nin orijinal kapı kanatları Cami'nin kendi içinde korunuyor. Bu kapılar, ahşap oyma işçiliğinin en güzel örneklerinden.
2- Ulu Cami
"Ermenek
Eski Ermenek'te bütün şehre ve göle hakim bir yerde konumlanan özel bir yapı, Ulu Cami. Karamanoğulları'nın en güzel Camilerinden ve erken dönemde yapılmış olması nedeniyle Karamanoğulları mimarisi açısından büyük bir önem taşıyor. Karamanoğlu Mahmud Bey'in 1302-1303 tarihlerinde yaptırdığı Cami'de anıtsal bir son cemaat eri bulunuyor.
3- Sipas Camisi
"Ermenek
1306 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey'in oğlu Ebulfeth Alaaddin Halil Bey tarafından, kareye yakın dikdörtgen planlı, üzeri toprak damla örtülü olarak yaptırılmıştır. Mihrabın bir bölümü ve ceviz ağacından iki kapı kanadı orijinal. Minaresi ise günümüze ulaşmamış.
Ermenek Camileri
4- Meydan Camisi / Emir Rüstem Paşa Camisi
Ermenek'teki Meydan Camisini yapan usta, Karamanoğulları beyliğinden günümüze ulaşmış iki mimardan biri. Camiye adını veren kişi ise Caminin mimarı Emir Rüstem Paşa. Meydan Camisinin ilk dikkat çeken özelliği, binasından ayrı bir yere konumlanmış minaresi. Bu gün Cami İle minare arasından bir yol geçiyor.
1435-1436 öncesine yerleştirilen Meydan Camisi, döneminin en önemli yapılarındandı. 2015 yazında çok bölüntülü ve mihrap önü kubbeli Caminin restorasyon çalışmalarına başlandı.
5- Yenimahalle Camisi
1258 yıllarında Karamanoğulları tarafından yaptırıldığı düşünülen Cami ilk yapıldığında, kuşkusuz bu günkü halinde çok uzaktı. Caminin en ilginç özelliği iki mihrabının olması. Orijinal olan mihraplardan birisi içeride; diğeri ise dışarıda bulunuyor.
6- Yukarı Çağlar Camisi
Karamaoğulları döneminden kalan yine son cemaat yerinin konumuyla ilgi çeken camilerden biri: Yukarı Çağlar Camisi. Cami dik bir yamaca oturtulmuş ve yapımında yerli kesme taşlarla yakındaki Sbide Antik Kentinden devşirilen kabartmalı taşlar ve mimari parçalar kullanılmış. Bütünüyle ahşap mimberi Karamanoğulları'nın ağaç oyma sanatını değerli bir örneği. Caminin tavanını ahşap direkler destekliyor. Taşıyıcı direkleri kalem işi kırmızı boyayla çiçek ve yaprak motifleriyle bezeli. Cami 2000 yılında restore edilmiş.
7- Kirazlıyayla Camisi
Başyayla ilçesi sınırlarındaki Kirazlıyayla mahallesi'ndeki Cami 1261 yılında Karamanoğulları tarafından yaptırılmış. Cami tümüyle tamir ve restorasyonlardan geçmiş. Ancak orijinal kapısı hala ayakta. Kapı eskiden Ramazan aylarında kadınlar girişi olarak kullanılıyormuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz