Domitiopolis Antik Kenti Katranlı

1
2185

Domitiopolis Antik Kenti Katranlı (Dindebol)

Katranlı , Ermenek çevresindeki antik kentlerden Domitiopolis, yani bugünkü Katranli, etrafindaki küçük tepelerle, güzel taş ve ahşap evleriyle birlikte etkileyici bir köy. Köy merkezinin hemen solunda kalan küçük tepeye çıkıldiğinizda, bu hemen fark ediliyor. Tepenin diger yamacı yemyeşil bir vadiye bakarken, ónünüzde kalan köyün güzelliğine hayran kalabiliyorsunuz. Köyün arkasındaki yamaçta ise antik Domitiopolis Kenti'nin nekropolo bulunuyor.
KATRANLI KÖYÜNÜ GEZMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Domitiopolis Antik Kenti'ne Roma julius Sezar Hanedanıyla yakın akrabalık iliskileri olan Domitius Ahenabarbus, Domitius adıni vermis Kentin Domitiopolis adini, olasılıkla Antonius'un bolgeye hakim oldugu ve burayı Kleopatra'ya hediye ettiği dönemde almiş olduğu düşünülüyor.
Domitius adini ayrica Shakespeare'in ünlü Antonius ve Kleopatra oyunundan hatırliyoruz. Domitius oyunda, Antonius'a sint cevirip Sezar'in safina geçen güven vermeyen bi karakter olarak çizilir. Baska bir detay olarak da Domitius'un tarihte adinı verdigi tek kentin Katranlt olduğu söylenebilir
Köyün bugünkü adı olan Katranliı ise, Toros Dağlar'nın yamaçlarindaki sedir ormanlarından geliyor.
Sedir, yerel halkın dilinde "katran" diye geciyor. Katran, sedir kökünden kaynatılarak ve damitilarak elde edilen bir yağ Katran tarihten bugüne hep doğal bir sifa yağı olarak kullanilmiş. Yaraların iltihabını alan katranin, ari sokmalarına, boğaz iltihabına, pek çok deri hastalığına, saç dökülmesine karşı iyi geldiği biliniyor. Ayrica stres alicı özelliğiyle de antik çaglardan beri kullanilmıs. Ermenek'te özellikle Sariveliler civarındaki Daran ve Koçaşlı Köyluleri, her yıl katran damitip pazarlarda satıyor.
Köyü ve arkasındaki yesil vadiyi görebileceğiniz tepe muhtesem bir manzara sunuyor. Tepelere baktığinizda nefesinizi açan ve güzellikleriyle mest eden sedir ağaçlarını; evleriyle birlikte çok özel bir yerde olduğunuzu hissettiren köyün manzarasini; yemyesil minik bir ovayı aynı anda görebiliyorsunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz