Batırık Ermenek Yemeğidir

0

B A T I R M A ( BATIRIK)
Batırık Ermenek'e ait bir yiyecektir. Delisi, uslusu ve etlisi yapılır.
Batırma: (batırık )  Ermenek ve Taşeli’nin tarihinden gelen, çok yenilen ince bulgur (düğürcük) ile çeşitli  Zebzelerle  elde yoğurarak  yapılan bir çeşit çiğ yemektir ki…”Batırma (batırık ) denir. Elde ovula, ovula Pişmiş hale getirilen bu yemek çeşidi insanlar için şifa kaynağıdır. Çünkü kullanılan bütün malzemeler, doğal, bütün vitaminler, insan vücudu için değerli olan ne varsa ateşte pişirilmediğinden, makinelerde  işlenmediğinden, içinde zararlı katkı maddesi de  bulunmadığından, batırma insan sağlığı için çok yararlı ve kilo aldırmayan  bir yiyecektir.
 BATIRIK DENİNCE AKLA ERMENEK GELİR
Kökü Karamanoğulları Beyliğine dayanan, Vacid  Atalık  rahmetli olmadan önce (94) yaşında iken batırma yemeği için şöyle demişti:” Babamın dedesinin büyük halası batırmayı en nefis yapan usta hanımlardan  birisi olduğunu anlatırdı” der. B u ifadeye göre beş göbek geriye giderseniz en az üç yüz,elli, yıla yaklaşan bir zamandan beri  Ermenek’te ( batırık)  yapılagelmiştir. Öyle ise  “batırık” Ermenek İlçesi’nin tarihten gelen bir yemek çeşididir. Be sebeplerdendir ki . 4 Eylül, 1968,yılı Ermenek’te (Batırma ve Ceviz Bayramı şenliği) yapılmaya başlanmıştır.  Günümüzde bile Ermenekli  ilk öğretim  müfettişi  Adil Ceylan kitabındaki  dörtlüğünde  şöyle seslenir.
    Kefgiyle   pınardan  alın suyunu
    Her öğlen oynarız  biz  bu oyunu
    Araştırdım batırmanın soyunu
    Öz  be  öz  Ermenek aşı, komşular.
Ermenek’te Kamış ve  Balkusan yöresine (1228) yılı yerleştirilen Karamanoğulları  (1473) yılında Osmanlı Devleti Ermenek’teki  Mennan kalesinde  Karamanoğullarına son verir. Taşeli halkını aileleri ile birlikte önce  İstanbul’a, Türkiye’nin bir çok bölgesine, Kıbrıs’a, Balkanlara, Kafkaslara  sürgün eder. Bu sebeple, Karacaoğlan’ın şiirlerinin de sürgün yapılan yerlere gittiği gibi, Ermenek’in has yemeği ( batırık) ta böylece o bölgelere de yayılmıştır.
Ermenekte sütrekli yenen kendileri de Ermenek,doğumlu öğretmen Suat Altan ve Günay Ertaş “Batırma Hakkında şu bilgileri sundular.
1- Batırığın malzemeleri: “ 1-“düğürcük”: Buğday yıkanır, kazanlarda kaynatılır, kurutulur. Taşları   ayıklanır.
Değirmen de ince (düğürcük) olarak  öğütülür. 2-“Ceviz: Dibekte dövülür. Güneş  görmeden  batırığa kullanılır.
3-Yerli doğal domates 4- “Yeşil taze biber,” 5- Kuru soğan” 6- “Maydonoz”7- “Yağsız dana kıyması ” 8-“Yeşil lahana” 9- “Asma yaprağı”10- “ taze salatalık” 11 “Fesleğen” Batırmanın olmazsa  olmazı  fesleğendir.
2-  Batırmanın yapılışı : Kişi başına bir su bardağı  “ düğürcük” bir yemek kaşığı ceviz, batırmayı etli yapacaksak, Ceviz yerine et konur. İnce doğranmış bir baş soğan , doğranmış bol domates, (kış ise ıslatılmış domates kurusu) yarım demet maydanoz, bir tatlı kaşığı tuz, fesleğen , konur. Büyük bir tepside harman yapılarak yoğurulur.  Yoğrula,  yoğrula   iyice   ezilir.  Batırma    kıvamına  gelinceye kadar  yoğurmaya  devam edilir. Yoğrula, yoğrula pişmiş hale getirilir. Sıkma damak zevkine, damak tadına uyum haline gelince sıkma yapılarak, üstüne de maydanoz, fesleğen yapraklarıyla süslenerek servise hazırlanır. Batırmanın geri kalan bölümü buz gibi doğal su ile yavaş, yavaş eritilerek çorba haline getirilir. Bu batırığın üstüne de  maydanoz, fesleğen, yaprakları ile  süslenerek ,  kepçe ile servis yapılır. Batırık yenirken yanında haşlanmış lahana, taze yeşil  biber, yeşil soğan, domates, marulda bulunur. Sofrada limon da bulundurulur. Batırmanın üzerine “geleneksel  Toros  Pekmezli Ermenek Helvası “ yenir.
Batırmanın aslı bu iken bazı çevrelerde batırma adı altında, batırmanın içine tahin, fıstık, kenevir, salça, limon, susam yağı gibi değişik yiyecekler kullanarak asıl olan batırık yozlaştırılıyor.
        
  
B A T I R M A     Şİ İ R İ
Batırmadır kadınların alayı
Et olmazsa ceviz, kendir kolayı
Şimdi buldu bulgur küpü belayı
Yandı canım batırmanın elinden.
                            Sabahleyin yaprağa saldı kızını
                            Hazır etti biberini tuzunu
                            Geleceği yola dikti gözünü
                            Yandı canım batırmanın elinden.
Batırıktır kadınların ulusu
Yemeyenin ortadadır ölüsü
Cumhur oldu erkeklerin karısı
Yandı canım batırmanın elinden.
                            Erleri çarşıdan etini taşır
                            Satırın  sesinden tavan titreşir
                            Et olmazsa domateste yaraşır
                            Yandı canım batırığın elinden
Erlerini köye kend’e savarlar
Komşulara elçi haber salarlar
Batırığı yerler düğün kurarlar
Yandı canım batırığın elinden.
                            Ali  Ağa- İhraki-( Alevi)
Batırma şiiri  Ermenek ilçes kitabı s.37 den. alımmıştır. Kaynak alta yazılmıştır.
   “ Ermenek İlçesi,” kitabı,Ermenek Kültür Yardımlaşma Derneği Adına yazan”Doçent Dr. ( Prof.Dr.)Kamil İlisulu,Mars Matbaası-Ankara (1961)   
         “Sayın Mustafa Ertaş’a- hediye edilmiştir.
         Kâmil İlisulu,  20.03 1972—imza
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz