ATATÜRK'ün mezarına dökülen topraklar içerisinde ERMENEK toprağı da varmış

0
2220
 ATATÜRK'ün mezarına dökülen topraklar içerisinde ERMENEK toprağı da varmış

 ATATÜRK'ün mezarına dökülen topraklar içerisinde ERMENEK toprağı da varmış
YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN
8 Mart 2019 SÖZCÜ Gazetesi:

10 Kasım'da kaldığım Vehbi Koç Öğrenci Yurdu'ndan sabahın erken saatinde Etnografya Müzesi'ne gittim. Müzenin önü ve çevresi çok kalabalıktı. 67 ilden gelen, öğrencilerle izcilerden oluşan öğretmenler yönetimindeki kurullar, halk ve özellikle frak-smokinli parlamenterler halkevi ile müzenin arasında çok düzenli biçimde sıralanmışlardı. Top arabası en önde idi. Onun arkasında bir general, Kız Teknik Öğretmen Okulu öğrencisi Mualla Gökhan'ın yaptığı siyah bir kadife yastığa iliştirilmiş Atatürk'ün istiklal madalyasını canlı bir kutu içinde taşıyordu. Saat 09:05'te müzenin merdivenlerinden tabut indirildi. Arkasından Menderes ve Makbule Atadan indiler. Makbule hanım, Meclis Başkanı Koraltan'ın kızı Nilüfer hanımın kolunda idi. Madalyayı taşıyan generalin arkasında yer aldılar. Onları solda İsmet İnönü, ortada Refik Koraltan, sağda Adnan Menderes, onların arkasında da Bakanlar Kurulu üyeleri ile milletvekilleri izledi. Arkalarında da 67 ilin kurulları vardı. Ben, kortejin düzenli yürümesi için görev yapanlardan biriydim. Kortej, Halkevi ile Etnografya Müzesi'nin arasından Opera önünden Ulus'a yönelerek istasyon yolundan Anıtkabir'e geldi. Bu gelişte tabutu taşıyan top arabasını çeken askerlerin adım sesleri, bandonun sesi, uçan kuşların kanat sesleriyle pencerelerde, duvarlarda, ağaçlarda izleyen yurttaşların hıçkırık seslerinden başka ses duyulmuyordu.
★★★

Anıtkabir merdivenlerinde tabut generallerin omzuna alındı. 220 metrelik Aslanlı Yol geçilip üzerinde “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” yazan platonun üzerine konuldu. Celal Bayar mikrofona gelip “Padişah yapmak istediler, olmadın. Halife yapmak istediler, olmadın. Seni sevmek millî ibadettir” sözleriyle dikkat çeken güzel bir konuşma yaptı. Sonra tabut mozolenin olduğu yere çıkarılıp soldaki sütunlar arasından vinçle gömülme yerine indirildi. Biz, Bayar'ın arkasından yürüyerek Aslanlı Yol çıkışının sağındaki iki kanatlı büyük kapının önüne geldik. O sırada İsmet İnönü kapının yanında bir sandalyede oturuyordu. “Bir diyeceği olup olmadığını” sorduğumda teşekkür etti.
Açılan kapıdan yokuş aşağı indik. Aşağıda mezar hazırlanmıştı. Kasımda Etnografya'da tabut açılmış, ilâçtan arındırma yapılmış, tabut kapatıldıktan sonra bir kez daha namaz kılınmıştı. Mezarın başında tabut açılıp Atatürk'ün kefenli bedeni mezara yerleştirildi. Tabut geri çekildi. Mezarın sağ yanında yuvarlak bir sehpada tutanak duruyordu. Mezar kapatılınca hazır bulunanlar toprak atarak düzenlediler. İki subay ile iki astsubay görmüştüm. Bu sırada Makbule hanım hafif hafif hıçkırıyordu. Mezarın üzerine bizim bir gün önce Cebeci ve Dışkapı'daki kız ve erkek öğrenci yurtlarından aldırdığımız öğrenci kanları enjektörle sıkıldı. Sonra güzel kumaş keseler içinde Zübeyde hanımın memleketi olduğu söylenerek Ermenek'ten gelen toprak ile Selanik ve Kıbrıs'tan gelen topraklar döküldü. Bunlar bitince Celal Bayar, “Buyurun arkadaşlar” diyerek öne geçti. Meclis Başkanı Koraltan, Başbakan Menderes, İçişleri Bakanı Dr. Namık Gedik, Ankara Valisi Kemal Aygün, Ankara Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu, Atatürk'ün son genel sekreteri (ABD'den gelmiş) Hasan Rıza Soyak, Atatürk'ün manevî evladı Abdürrahim Tunçak, Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan ve gençlik temsilcisi Yekta Güngör Özden (ben) devlet yöneticilerini izledi. Ayrılma sırasında Makbule hanım hıçkırıklara boğulurcasına ağlayınca yanına gittim. Sol kolundaki çantasını sağ koluna aldı, benim sağ koluma girerek yukarı çıkarıp yakınlarına teslim ettim. Gömülme tutanağını devlet yöneticileri imzaladı.
★★★
Biz çıkınca kapı kilitlenmişti. Biraz sonra hemen açmışlar. İnönü ve Bakanlar Kurulu üyeleri de mezara toprak koymuşlar. Böylece yüreklerimize gömdüğümüz Atatürk'ün anılarıyla avunmaya çalışıyoruz. O gün için Kız Teknik Öğretmen Okullu arkadaşlarımızın yaptığı siyah kravatı, Türkiye Millî Talebe Federasyonu'nun Darphane'de yaptırdığı rozeti ve çelenklerden bir yaprak parçasını, saygı nöbetine başlamadan önce üç kız, iki erkek arkadaşımla tabutun konulduğu katafalk önünde çektirdiğim fotoğrafı ve öbür fotoğrafları özenle saklıyorum.

Daha önce de Atatürk'ün Ermenekli olduğunu Annesi'nin geçmişinin orta mahalleye dayandığını belirtmiştik.İşte o belgeler.

“Sürgünler: Kıbrıs’a sürülen İçel sancağı Ermenek kazasından ailelerin gemilerle Antalya’dan

(Kıbrıs’a gönderilirken) “Sefine reislerini” (gemi kaptanlarını) öldürerek, gemilerden firar ettiklerine dair) “Birkaç seneden beru iç il ve Alaiyye ve Teke semtlerinde ve havalilerinde oturan Şamlu, Karahaculu ve Eski yörük İç il sancağı (Taşeli) ve Nevahi yöreleri, Çıplaklı, Toslaklı, Ciritli, Saçıkaralı,

Keşşefli gibi daha bir çok aşiret ve diğer halktan ehlü ayalları ile (aileleri) sürüp, götürüp giderken gemilerden Firar edenler İç il (Taşeli) ve Alaiyye’den kaçıp Aydın, Söke, Menteşe’de kışladıkları, buralardan yakalanarak, Selanik ve Balkanlara  sürgün edildiklerine dair. Kaynak:(5) Anadolu’da Türk Aşiretleri s.140 tan 153 çe kadar.Ahmet Refik.’“Atatürk’ün  Annesi, Zübeyde Hanım Sarıgüllü Hacı Sofu ailesinden Varyemezoğlu,İbrahim  Feyzullah Efendinin kızıdır” kaydı ile “ Ermenek Celali mahallesinden Kıprıs’a sürgün gönderilen Varyemezoğlu’nun da içinde bulunduğu kafile Antalya iskelesinden Kıprıs’a sürgüngiderler iken,gemideki, mübaşirleri ve sefine reislerini katl edip (gemi kaptanını) öldürerek Söke, Aydın, Menteşe yörelerine kaçtıkları,kışladıkları ve Söke,Aydın,Menteşe yörelerinden yakalanarak Selanik,ve Balkanlar’a sürgün edildiği” kaynağı ve , Ermenak Celali mahallesinden sürgün gönderilen Varyemezoğlu”,da göz önüne alırsak, Atatürk’ün annesinin soy kütüğü Ermenek’te, Celali mahallesine  kadar (Orta mahalle)  uzanmaktadır.kaynak: (6) Anadolu da Türk Aşiretleri, s,140-157, Ahmet Refik–Sürgünler: Konya Tarihi, 107-11o İ.H. Konyalı

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz